Alcohol en drugs

Ruben (22); Op feestjes is het tegenwoordig haast makkelijker om aan een XTC-pil te komen dan aan een glas cola. Bijna al mijn vrienden hebben wel eens wat gebruikt. Ze krijgen soms zelfs een pilletje aangeboden op een feestje en deze kost dan nog geen 5 euro. Vervolgens hebben ze zoveel energie dat ze de hele nacht door kunnen feesten zonder dat ze moe worden. Doordat er onder jongeren zoveel gebruikt wordt lijkt drugs me vrij onschuldig. Omdat je er zo makkelijk aan schijnt te komen ligt de drempel om ook eens wat te proberen voor mij veel lager. Gewoon één keertje om te kijken wat het met me doet, dat kan toch geen kwaad?

Voor jongeren

Elke jongere die drugs gebruikt of het eens wil proberen heeft zijn eigen redenen. Misschien herken jij jezelf wel in Ruben en ben je ook nieuwsgierig naar drugs, of heb je, net zoals zijn vrienden, wel eens wat gebruikt omdat 'iedereen' het deed. Misschien heb je persoonlijke problemen en wil je deze even vergeten. Misschien hou je ervan om risico's te nemen of misschien vind je wel dat het gebruiken van drugs bij het uitgaansleven hoort.

Een reden is er altijd, maar besef wel dat drugs behalve de positieve bijwerkingen ook problemen met zich mee kunnen brengen. Hoe weet je bijvoorbeeld waar die XTC-pil vandaan komt die je zojuist gekocht hebt? De drugs kunnen sterker zijn dan je denkt, versneden met andere drugs of vermengd met een ander poeder, wat ernstige gevolgen kan hebben. Niet alleen de avond, maar ook je lichaam kan verpest worden. Daarnaast is drugs illegaal en kun je een strafblad krijgen wanneer je ermee gepakt wordt. Dat heeft natuurlijk gevolgen voor je schoolopleiding of je (toekomstige) baan. Verder is drugs simpelweg verslavend. Bevalt het de eerste keer goed? Dan kan het toch geen kwaad om op het volgende feestje weer wat te gebruiken? Je bent sneller verslaafd aan een middel dan je denkt en dit kan fatale gevolgen hebben voor je leven. Drugs zijn niet voor niets illegaal dus besef goed waar je aan begint.

Advies en hulp
Twentse Zorg is erin gespecialiseerd om jongeren te helpen, op wat voor terrein dan ook. Ben je zelf in de problemen gekomen door drugsgebruik of ken je iemand in je omgeving, dan kun je altijd en vrijblijvend contact opnemen met Twentse Zorg. Een begeleider of coach kan je helpen je probleem onder ogen te zien. Samen wordt er nagegaan wat de drugs voor jou betekenen en hoe je met de verleiding om kan gaan. Op deze manier werken jullie samen naar een oplossing.

Ook als je twijfelt om een keertje drugs te proberen of als je met wilt praten over je eigen ervaringen met drugs kunnen wij je hierin een helpende hand bieden. We zullen je nooit zeggen wat je wel en niet mag doen, maar we proberen je wel uit te leggen wat de gevolgen van drugsgebruik kunnen zijn, voor je lichaam, je omgeving en je toekomst.

- Bovenstaande tekst is tevens van toepassing op alcoholgebruik -


Voor ouders

Als u bepaalde programma's op televisie moet geloven is drugs de normaalste zaak van de wereld. Onder het motto dat je alles een keer geprobeerd moet hebben wordt drugsgebruik gestimuleerd onder jongeren, maar vaak is uw kind helemaal niet op de hoogte van de wrede gevolgen van drugs. Jongeren in de puberteit zijn kwetsbaar en willen 'bij de groep horen' en de drang om te experimenteren met drugs wordt steeds groter. Zo'n 3% van de jongeren tot 15 jaar heeft wel eens drugs gebruikt. Bij 18 jarigen is dit al 40%.

Als u als ouder een vermoeden heeft dat uw kind drugs gebruikt kan het erg moeilijk zijn om dit bespreekbaar te maken. U zult hoogstwaarschijnlijk een ontkennend antwoord krijgen als u uw kind er naar vraagt. Twentse Zorg kan u hierin vrijblijvend persoonlijk advies geven en/of u erin ondersteunen een gesprek met uw kind aan te gaan. Als u er de voorkeur aan geeft kan hierbij ook een coach of begeleider bij aanwezig zijn die samen met u het gesprek met uw kind aangaat. Zonder dat we met een bestraffende vinger wijzen wordt er samen met u en uw kind gekeken wat het probleem is en hoe dit probleem opgelost kan worden.

Bovenstaande tekst is tevens van toepassing op alcoholgebruik -